Η γυναίκα στη θρησκεία - ο Χριστός και η Σαμαρείτιδα (Iωάννης, δ' 1 - 30)


Τα γεγονότα: Ο Ιησούς αναχώρησε από την Ιουδαία για να πάει στην Γαλιλαία, επειδή εκεί δεν προκαλούσε τις κατηγορίες των Φαρισαίων. Περνώντας από την Σαμάρεια, κάθησε σε ένα πηγάδι, ενώ οι μαθητές του είχαν πάει να αγοράσουν τρόφιμα. Στο μεταξύ έρχεται στο πηγάδι μια Σαμαρείτιδα για να πάρει νερό. Ο Χριστός της ζήτησε νερό και εκείνη απόρησε πώς της μιλάει, αφού είναι γυναίκα και μάλιστα αλλοεθνής. Μέσα από την συνομιλία τους ο Χριστός αποκάλυψε οτι γνωρίζει πως η γυναίκα είναι αμαρτωλή. Στις ερωτήσεις της γυναίκας για το αν είναι κάποιος προφήτης του αληθινού Θεού, ο Χριστός της απαντά οτι αυτός είναι ο Μεσσίας. Οι μαθητές που έφτασαν εκείνη την στιγμή απόρησαν που είδαν τον Ιησού να μιλά με μια Σαμαρείτιδα, αλλά δεν είπαν κάτι. Συγκινημένη η γυναίκα, έτρεξε στους συγχωριανούς της να τους ανακοινώσει την παρουσία του Χριστού. (όλο το μεταφρασμένο απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Τα συναισθήματα: Νιώθουμε χαρά που η γυναίκα βρήκε απαντήσεις στα θεολογικά της ερωτήματα. Αισθανόμαστε αμηχανία που οι μαθητές θεώρησαν κάπως περίεργο το γεγονός οτι ο Χριστός μιλούσε με μια αλλοεθνή γυναίκα. Θαυμάζουμε το γεγονός οτι ο Χριστός, αν και ήξερε τις αμαρτίες της γυναίκας δεν απέφυγε την συνομιλία μαζί της - αντίθετα την επεδίωξε.

Πιθανοί κίνδυνοι: Πολλοί θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τον Χριστό επειδή, αντίθετα στους κοινωνικούς κανόνες της εποχής, μιλά δημόσια σε μια γυναίκα και μάλιστα άλλου έθνους. Επίσης η γυναίκα θα έμενε για πάντα σε μια πλάνη, αν δεν συναντούσε τον Χριστό ή αν αυτός δεν μιλούσε μαζί της.

Θετικά σημεία: οι Σαμαρείτες γίνονται χριστιανοί, κι αυτή την αλλαγή την οφείλουν σε μια γυναίκα - κάτι που αποτελεί επανάσταση για τα ήθη της εποχής.

Εναλλακτικές λύσεις: ο Χριστός θα μπορούσε να μην είχε μιλήσει στην γυναίκα ή να της μιλήσει αλλά να μην της φανερώσει ποιος πραγματικά είναι. Θα μπορούσε να εμφανιστεί ως Θεός σε έναν άντρα Σαμαρείτη. (Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν εξυπηρετούσε το σχέδιο του.)

Συμπεράσματα - κρίσεις: ο Χριστός "καταδέχτηκε" να εμφανιστεί σε μια αμαρτωλή γυναίκα. Ένα από τα μηνύματα που θέλει να περάσει είναι οτι και η γυναίκα έχει αξία σε μια κοινωνία - είναι ισότιμο μέλος, όπως και ο άντρας. Σημαντική είναι και μια άλλη παρατήρηση: η γυναίκα ήταν αμαρτωλή για την εποχή της και το ήξερε. Είχε επίγνωση των λαθών της, αλλά δεν καθησύχαζε την συνείδηση της με το αρνείται την ύπαρξη ενός Θεού - ενός Θεού που ήταν πιθανό να την τιμωρήσει για τα λάθη της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου