Η γυναίκα στην τηλεόραση



Τα γεγονότα: Με την αλλαγή της κοινωνίας και της θέσης της γυναίκας μέσα σε αυτή, άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αυτή παρουσιάζεται στις ταινίες και στα σίριαλ. Έχουμε πια την παρουσίαση της γυναίκας ως ανεξάρτητης, που αναζητάει βέβαια την συντροφιά του άντρα, αλλά όχι για να κρεμαστεί πάνω του. Υπάρχουνε βέβαια και οι σειρές που παρουσιάζουν ένα πρότυπο γυναίκας πονηρό, που καταφέρνει να πείσει τον άντρα με πλάγιους τρόπους. Δυστυχώς όμως, πολλές είναι οι εκπομπές που οι ίδιες οι γυναίκες επιλέγουν να υποβαθμίζουν την θέση τους μόνες και να εξευτελίζονται. Στη διαφήμιση υπάρχουν συγκεκριμένα στερεότυπα με τα οποία παρουσιάζεται η γυναίκα, με μεγαλύτερο πρόβλημα τον έντονα σεξουαλικό χαρακτήρα με τον οποίο προβάλλεται. Στον τομέα της παρουσίασης έχουμε τρεις κατηγορίες: την παρουσίαση ψυχαγωγικών εκπομπών, την παρουσίαση ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και την παρουσίαση reality show - κάθε μία με τα δικά της στερεότυπα. (ολόκληρο το κείμενο με το οποίο δουλέψαμε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Τα συναισθήματα: Νιώθουμε θαυμασμό  προς τις γυναίκες που παρουσιάζουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές - κυριαρχούν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και χειρίζονται με ίσους όρους τις συζητήσεις με άντρες. Μας κυριεύει μια πίκρα σχετικά με τα στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα μόνο αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά παράλληλα αισθανόμαστε και μια απέχθεια για τις γυναίκες που δέχονται να εξευτελιστούν με τέτοιο τρόπο για να κερδίσουν χρήματα, δόξα και αναγνώριση αλλά και μια αγανάκτηση για το γεγονός οτι ενώ υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας, δεν τηρούνται. Αγανάκτηση επίσης αισθανόμαστε με τον τρόπο τον οποίο η γυναίκα χειραγωγείται μέσω της διαφήμισης, αλλά και για το γεγονός οτι τα δικαιώματα τα οποία κατέκτησε πριν κάποια χρόνια με το κίνημα του φεμινισμού, αντί να τα χρησιμοποιήσει για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, τα εγκατέλειψε για να γίνει με δική της θέληση κάτι κατώτερο (και μάλιστα με εξευτελιστικό τρόπο)

Πιθανοί κίνδυνοι: Μέσω της τηλεόρασης δίνονται στα παιδιά αρνητικά πρότυπα σχετικά με την εικόνα της γυναίκας και την θέση της στην κοινωνία και την οικογένεια. Ο ρόλος της γυναίκας που προβάλλεται περισσότερο είναι αυτός της ερωμένης, με αποτέλεσμα ο ρόλος της ως μητέρα να υποβαθμίζεται και η οικογένεια να διαλύεται.

Θετικά σημεία: Υπάρχουν γυναίκες που με την δουλειά και το ήθος τους αποτελούν θετικά πρότυπα και μέσω των ΜΜΕ γίνονται γνωστές. Πολλές γυναίκες μέσα από την τηλεόραση κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και αυτό τους έδωσε ηθική ολοκλήρωση

Εναλλακτικές λύσεις: το ΕΣΡ πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες δεοντολογίας που ήδη υπάρχουν. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καινούρια επιτροπή, η οποία δεν θα είναι διαπλεκόμενη με οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, θα είναι ανεξάρτητη και δίκαιη και θα ελέγχει τις εκπομπές και τις διαφημίσεις πριν βγουν στον αέρα κι αν το κρίνει απαραίτητα θα απαγορεύει την προβολή τους (θα τις ελέγχει μόνο ως προς το αν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας - δεν θα είναι μια μορφή λογοκρισίας όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα). Φυσικά μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση θα είναι οι εκπομπές που υποτιμούν την γυναίκα να μην έχουν πια ζήτηση και ακροαματικότητα.

Συμπεράσματα - κρίσεις: Το θέμα της γυναίκας στην τηλεόραση είναι πολύπλοκο, κυρίως γιατί υπάρχει σύγχυση εννοιών. Έχουμε ταυτίσει το όμορφο και το ερωτικό με το πρόστυχο και το χυδαίο. Νομίζουμε οτι ο κύριος ρόλος της γυναίκας είναι αυτός της ερωμένης - γιατί αυτός είναι ο ρόλος που προβάλλεται περισσότερο στις σειρές και τις ταινίες: η ερωμένη είναι η όμορφη, ποθητή γυναίκα. Σπάνια στις διαφημίσεις βλέπουμε απλές, καθημερινές γυναίκες, χωρίς αναλογίες μοντέλου και τέλεια επιδερμίδα, να παρουσιάζουν προϊόντα. Η αθωότητα είναι κάτι που σε ορισμένες εκπομπές γίνεται περίγελος. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός οτι σπάνια προβάλλεται ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, που στηρίζει την οικογένεια - με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές άσχημες καταστάσεις (για παράδειγμα ένας οικογενειάρχης μπορεί να έχει την γυναίκα του στο σπίτι και παράλληλα την ερωμένη, η οποία έχει την εξωτερική εμφάνιση μοντέλου).

Όλα αυτά τα λανθασμένα πρότυπα επιδρούν κυρίως στους νέους: οι κοπέλες αισθάνονται την πίεση να είναι ταυτόχρονα καλές στην δουλειά τους, όμορφες εξωτερικά, μορφωμένες, έξυπνες, χαρούμενες, να προλαβαίνουν τις δουλειές του σπιτιού, να μεγαλώνουν τα παιδιά. Από την άλλη μεριά, τα αγόρια απενοχοποιούν την μοιχεία γιατί θεωρούν οτι αυτό τους κάνει περισσότερο άντρες και δεν αισθάνονται την υποχρέωση να φερθούν με σεβασμό στο άλλο φύλο (αφού καθημερινά το βλέπουν στις διαφημίσεις και στις ταινίες να εξευτελίζεται και να προβάλλεται μόνο ως ερωτικό αντικείμενο). Αυτή η λανθασμένη αντίληψη που υιοθετείται προκαλεί με την σειρά της πολλά προβλήματα στις σχέσεις των φύλων και στην ισορροπία της οικογένειας.
Σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα αυτό παίζουν όσοι παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για το τι θα προβάλλουν στην τηλεόραση: πρέπει κάποια στιγμή τα οικονομικά συμφέροντα να παραμεριστούν μπροστά στην διασφάλιση της γυναικείας (και γενικά της ανθρώπινης) αξιοπρέπειας.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ύπαρξη αξιοπρεπών γυναικείων μορφών στο χώρο της τηλεόρασης που επιτελούν το έργο τους με ήθος και επιμονή.
Τέλος, μεγάλη είναι και η ευθύνη του καθενός από εμάς: πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου και να μην παρασυρόμαστε από τα λανθασμένα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε ή τα οποία επιδρούν καθημερινά επάνω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου